LIGE NU: 50% rabat på alle bøger

5 ting, du skal vide, om børn og søvnhygiejne

Og gratis download af Drømmejunglens hjælpe-planche.  

Der findes masser af holdninger til, hvordan børn skal og bør sove. Sikkert er det, at langt de fleste børn finder stor tryghed i genkendeligheden ved faste rutiner. Nogle børn er decideret afhængige af sådanne, mens andre er mere fleksible når det kommer til ro og regelmæssighed. Jo større vanskeligheder ens barn har med at sove, jo større fornuft kan der være i at etablere et trygt og fast putteritual, som sikrer mere forudsigelighed og ro hos både børn og forældre. Med dette blogindlæg får du fem vigtige råd til god søvnhygiejne for børn (og i vid udstrækning også for deres forældre). Husk at børn er forskellige, og at du med fordel kan være nysgerrig på, hvad der virker hjemme hos jer.

Hvis søvnen er kørt i hårknude, kan det være en god ide at starte helt forfra med nogle gode aftaler og ritualer. Få hjælp med planchen ”Når jeg skal sove”, som du kan downloade nederst i indlægget. Der er tre sider i pdf’en. Den første side er fyldt med idéer til putte-ritualer og hvad I kan skrive/tegne i skyerne. På side 2 & 3 er det så jeres tur, og der kan I vælge mellem en blå og en rosa udgave.  

Vil du hellere købe plakaten printet? Så kan du finde den i vores søvnpakke lige her.

Rigtig god læselyst!

1. Faste sengetider

For nogen lyder dette som kedeligt og måske endda overflødigt råd. Faktum er, at vores menneskekroppe og hjerner er temmeligt afhængige af fast døgnrytme, ikke mindst når vi er børn. De fleste af os genkender dette fra overgange fra weekend til hverdag, vintertid til sommertid eller måske i forbindelse med jetlag på en rejse. Hos børn er det det fænomen ofte mere udtalt, og nogle børn kan være dage eller uger om at vænne sig til eksempelvis sommertid. Med dette i baghovedet giver dem måske god mening, at børns sengetider med fordel kan føle et fast klokkeslet - også i weekenden.

2. Rolige aktiviteter inden sengetid

Det er nok de færreste mennesker der falder til ro umiddelbart efter hård fysisk aktivitet. Forudsætning for uproblematisk og kunne falde i søvn er, at både krop og sind er i ro. I kan derfor med fordel hygge jer med rolige aktiviteter som puslespil eller højtlæsning inden sengetid.

3. Gem bekymringssnakken

Stilheden lige inden sovetid giver hos mange børn plads til spekulationer og bekymringer. Mange forældre kan fortælle om, hvordan bekymrede spørgsmål og tankemylder kan dukke op hos deres børn, når de skal sove. Det kan være en rigtig god ide at udskyde bekymringssnakken til et andet tidspunkt i løbet af dagen, og i stedet forsøge at vende tankerne hen mod noget som er rart og trygt, når det er tid til at sove. Nogle børn kan føle, at de ikke bliver taget alvorligt, når forældrene afviser at tale om bekymringer på sengekanten. Det kan for mange være en hjælp at afsætte ”bekymringstid” på et andet tidspunkt i løbet af dagen, hvor man har en aftale om at vende stort og småt, og hvor barnet og den voksne begge har mere overskud.

4. Sluk skærmen

Når vi skal falde i søvn er kroppen afhængig af hormonet melatonin, som produceres i koglekirtlen i hjernen. Denne hormonproduktion hæmmes af lys og særligt af det blå lys fra skærme. På denne baggrund giver det god mening at slukke for skærm mindst en time inden sengetid. Et råd men også som voksen kan ty til, hvis man oplever problemer med at falde i søvn om aftenen. Sundhedsstyrelsen har det seneste år udgivet flere artikler om, hvordan skærmforbrug påvirker børns søvn. Du kan blive klogere på hvordan skærm kan påvirke dit barns søvn i vores artikel om Børn søvn og skærmvaner. Find det her (link til artikel om børns søvn og skærm)

5. Find nogle gode putteritualer

Vores hjerner elsker genkendelighed og ritualer. Tænk engang på, hvor mange ting, vi foretager os i løbet af en dag, som er helt rutinebundne… Tandbørstning morgen og aften, hvor vi lægger nøglerne eller i hvilken rækkefølge, vi dækker bord eller tømmer opvaskemaskine.  Når vi gør tingene på samme måde fra dag til dag, slipper vi for at skulle tage stilling og frigiver samtidig energi og overskud til andre ting. Et fast putteritual kan hjælpe jer med at får styr på børnenes søvn. Hvad skal ordnes på værelset inden sengetid? Skal der luftes ud eller rystes dyner? Hvilken bamse skal ligge parat, og skal lyset være tændt eller slukket? I hvilken rækkefølge skifter man til nattøj eller børster tænder, og skal der læses bog eller synges godnatsange, og i så fald, hvor mange? Jeg husker stadig udtrykket ”fingerkys og vinke-vinke” fra min barndom. Det var altid det sidste, min forældre sagde, når de forlod min søster og jeg om aftenen. Og det betød ”godnat”!

”Når jeg skal sove”

Hvis du har brug for hjælp til at få styr på aftenrutiner og putning hjemme hos jer, kan du helt gratis downloade og printe planchen ”Når jeg skal sove”. Den kan hjælpe jer med at få lavet tydelige aftaler og en god struktur omkring putteritualer hjemme hos jer. I kan udfylde planchens skyer med både tekst og tegninger, så både børn og voksne er helt klar over, hvad putteritualet indeholder. Hvis du har flere børn, kan det være en god ide at lave en planche til hvert barn, så aftalerne passer lige tilpas til det enkelte barn. De fleste børn sætter stor pris på at være med til at udfylde og farvelægge planchen. Det giver barnet en form for medbestemmelse og gøre det nemmere og mere trygt at bruge aftalerne senere. Mange børn vil også rigtigt gerne have den fine planche op på væggen på deres eget værelse. Den første side er fyldt med idéer og på side 2 & 3 er det så jeres tur. Her kan I vælge mellem en blå og en rosa udgave.  

Nedenfor kan du se eksempler på, hvordan du kan bruge ”når jeg skal sove”. Du kan læse mere om søvn og printe søvndagbøger, der kan hjælpe dig med at få et bedre overblik over dit barns søvn i vores artikel her om dette emne.

Skriv din email i feltet herunder. Så modtager du et download-link til planchen.

    Om forfatteren

    Anna Knakkergaard er mor til fem, uddannet læge og har desuden en diplomuddannelse i klinisk hypnose. Hun har stor erfaring i at arbejde med børn og unge, og bruger blandt andet hypnoterapi til at hjælpe børn med angst, søvnproblemer eller mavesmerter til et bedre børneliv.

    I 2020 startede hun i samarbejde med arkitekt og illustrator Julie Dam, virksomheden Jungledrømme, hvis erklærede vision er at hjælpe børn og børnefamilier til at skabe de bedste betingelser for en bedre søvn.

    Jungledrømme ApS
    Højstrupvej 14
    7120 Vejle Ø 
    CVR: 42046426

    moon