Skærm og søvn er ikke nødvendigvis en god kombination. Det ved de fleste. Men på hvilken måde påvirker skærm egentlig børn og unges søvn, og er det i virkeligheden så stort et problem, som nogle gør det til?
I denne artikel kan du blive klogere på, hvordan skærm kan påvirke børn og unges søvn, og få gode råd til, hvad kan du selv gøre.
Rigtig god læselyst!
Søvn af en tilstrækkelig længde og kvalitet har en afgørende betydning for vores sundhed. Det gælder også børn og unge. For lidt søvn eller søvn af en utilstrækkelig kvalitet kan påvirke børn og unges sundhed og udvikling negativt. Når vi sover for lidt, falder koncentrationsevnen, og indlæringsevnen svækkes. På længere sigt kan søvnmangel resultere i andre helbredsproblematikker som for eksempel nedsat immunforsvar eller hjerte-karsygdomme.
Når vi sover, sker der en masse ting i kroppen. Celler repareres og gendannes, immunforsvaret styrkes og oplevelser lagres i langtidshukommelsen.
Det er ubehageligt men ikke farligt at sove for lidt en enkelt dag eller i en kortere periode, men på sigt bliver søvnmangel et større problem.
De senere år har der været tiltagende opmærksomhed på, hvordan skærmforbrug kan have en negativ betydning for vores søvn. I de følgende afsnit kan du blive klogere på, hvordan børn og unges skærmforbrug påvirker deres søvn.
Statens Institut for folkesundhed udgav i 2020 en rapport, der belyser konsekvenserne af børn og unges skærmvaner, når det handler om søvn. Af rapporten fremgår det tydeligt, at der er en sammenhæng mellem skærmbrug, særligt om aftenen, og børns sengetider. Børn, der bruger skærm om aftenen, har en tendens til at komme senere i seng, og kan desuden være længere tid om at falde i søvn, når de først er gået til ro.
Danske børn sover mindre end tidligere, og også her spiller brugen af skærm ind. Studier viser at et højere forbrug af skærm kan resultere i kortere søvnlængde. Desuden viser forskning, at børn og unge, der har digitale enheder i det værelse, hvor de sover, har flere opvågninger og sover dårligere i løbet af natten. Det skyldes blandt andet forstyrrelser fra mobiltelefon eller tablet i løbet af natten men alene tilstedeværelsen af en mobiltelefon på værelset, selvom den er slukket, er vist at påvirke søvnen negativt.
Men hvad kan man som forældre egentlig selv gøre for at hjælpe barnet til en bedre søvn?
Svaret på, hvordan man bedst håndterer skærmforbrug hos børn og unge, er ikke entydigt. De seneste år er brugen af sociale medier og digital interaktion gennem computerspil kommet til at fylde mere og mere i de fleste børneliv. Derfor kan man ikke bare konkludere, at børn og unge ikke skal have adgang til skærm på baggrund af de negative sundhedsmæssige konsekvenser, der kan være.
Alligevel kan det give god mening at være bevidst omkring, hvordan skærm kan have negativ indflydelse på børns søvn og etablere gode aftaler i hjemmet, som kan hjælpe barnet eller den unge med at dosere skærmforbruget.
Forsøg at lave gode aftaler omkring skærmbrug med dit barn. De fleste børn og unge er godt klar over, at de har brug for hjælp til at regulere forbruget, når man tager en snak om det.
Mange familier oplever stor konflikt, når de beder barnet om at holde skærmpause, hvis udgangspunktet er, at barnet har fri adgang til mobil, tablet eller computer. Barnet kommer hurtigt til at opleve situationen som en form for straf. Jo yngre barnet er, jo mere relevant kan det være at overveje, om udgangspunktet skal være, at barnet ikke har fri adgang til skærm. I stedet kan barnet få adgang til skærm på bestemte tidspunkter efter aftale, så det i højere grad opleves som en positiv situation.
Da brug af skærm har stor social betydning for børn og unge, kan det være vigtigt at lave gode aftaler i forbindelse med forældremøder på klassen. Hvornår får børnene mobiltelefoner? Hvilke sociale medier bruger de og hvordan? Og hvor sent må man kontakte hinanden om aftenen?
Det er de færreste børn og unge, der har lyst til at være anderledes og skille sig ud, og derfor kan det være en stor hjælp for den enkelte, hvis man i det mindste i nogen grad kan lave fælles aftaler på forældreniveau.
Der er ikke nogen, hverken børn eller voksne, der har gavn af en mobiltelefon ved siden af sengen. Som beskrevet tidligere i denne artikel, har skærm i soveværelset en negativ indflydelse på både sengetid og søvnkvaliteten i løbet af natten. Det giver derfor rigtig god mening at lade sin mobil blive i stue eller køkken om natten og gerne sætte den på natfunktion, så eventuelle notifikationer ikke når ind i soveværelset. Mange reagerer på dette råd ved at udbryde, at de bruger telefonen som alarm om morgenen, men man kan jo overveje at anskaffe sig et vækkeur eller en clockradio i stedet. For et par år siden lavede vi netop denne øvelse med vores datter, som på daværende tidspunkt var en 13-14 år. Vi lagde selv telefonerne i stuen for at statuere det gode eksempel og har ikke fortrudt det et øjeblik siden. Begge vi voksne oplever at sove langt bedre og er desuden mere nærværende uden telefon i soveværelset.
Jeg håber denne artikel, har gjort lidt klogere på hvordan skærmforbrug kan påvirke børn og unges søvn, samt at artiklen har sat gang i nogle tanker omkring, hvordan i kan få lavet nogle gode aftaler hjemme hos jer.
Husk at dine egne skærmvaner i høj grad påvirker børnene. På den lange bane lærer børn af det, vi gør og ikke det, vi siger. 😉
Om forfatteren
Anna Knakkergaard er mor til fem, uddannet læge og har desuden en diplomuddannelse i klinisk hypnose. Hun har stor erfaring i at arbejde med børn og unge, og bruger blandt andet hypnoterapi til at hjælpe børn med angst, søvnproblemer eller mavesmerter til et bedre børneliv.
I 2020 startede hun i samarbejde med arkitekt og illustrator Julie Dam, virksomheden Jungledrømme, hvis erklærede vision er at hjælpe børn og børnefamilier til at skabe de bedste betingelser for en bedre søvn.
Kilder:
Digitale enheders betydning for søvn hos 0-15-årige børn og unge. Et systematisk review. Statens Institut for Folkesundhed 2020.
Jungledrømme ApS
Højstrupvej 14
7120 Vejle Ø
CVR: 42046426
Vind Drømmejunglen og Drømmefangeren
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vind Drømmejunglen og Drømmefangeren. Indtast din email herunder, så er du tilmeldt. Held og lykke 🍀